Viljaton ruokavalio

Viljaton ruokavalio



Siitä on nyt noin 3 vuotta, kun siirryin tälle ruokavaliolle. Sitä ennen olin hetken gluteenittomalla, mutta raskauksien myötä vatsani tilanne huononi ja jouduin siirtymään täysin viljattomaan ruokavalioon.

Muutama vuosi sitten kehoni voi todella huonosti, olin jatkuvasti kipeä, pientä lämpöä ja angiinaa oli monta kertaa vuodessa, aina kun edellisestä paranin seuraava oli jo tuloillaan. Antibioottikuureja söin monta vuoden aikana, mikä sekin ehkä osaltaan huononsi suolistoni vointia. Päätä särki ja maha oli jatkuvasti kipeä ja sekaisin. Minulla oli jatkuvasti väsynyt ja nuupunut olo, painokaan ei tippunut, vaikka kuinka liikuin ja söin terveellisesti.

Sitten sainkin päähäni käydä eräällä terveydenhoitajalla terveystarkastuksessa, jossa selvitettiin kaikki ruokavaliosta lähtien. Silloin selvisikin, että oireeni voisi sopia vilja-allergiaan.
Aloitin gluteenittoman ruokavalion ja oloni koheni silmissä! Sairastelut loppuivat siihen, paino alkoi tippumaan ja muutenkin kaikki oireet hävisivät. En ollut ikinä tullut ajatelleeksi, että kaikki se huonovointisuus voisi johtua suolistosta ja siitä mitä syön, mutta niin sillä vain on iso merkitys mitä suuhunsa pistää. En kyllä halua sitä oloa enää mistään hinnasta takaisin, olen mieluummin syömättä viljaa kuin voin huonosti.

Nykyisin olenkin hieman tarkemmalla ruokavaliolla. Raskauksien jälkeen olen joutunut karsimaan vielä enemmän ruokavaliostani pois.
Minulle ei käy enää mikään vilja, ei edes gluteenittomat. Ei tärkkelykset, ei glukoosi, mitä löytyy ihan kaikkialta. Sitä on esim. karkeissa, jäätelöissä ja SUKLAASSA!
Näitä herkkuja juuri onkin eniten ikävä.
Onneksi on sentään raakasuklaa keksitty, sitä vielä maha kestää, kunhan se on itse tehty.

Myöskin riisi, johanneksenleipäpuujauhe, lesitiini ja soija on pois käytöstä. Lista on melko pitkä...
Kaikki pitää olla ns. puhdasta, esim. lihat pitää olla yleensä marinoimattomia. Muutaman marinoidunkin tuotteen olen kyllä onnistunut löytämään.

Herkut on aikalailla saanut karsia pois. Jäätelöä, karkkia tai suklaata ei löydy kaupan tiskiltä yhtään sopivaa. Lidlissä oli kyllä jonkin aikaa proteiini hedelmäkarkkeja myytävänä, mutta niiden myynti on ilmeisesti lopetettu. :( Juuri kun kerkesin kaikille hehkuttaa kuinka hyviä ne oli, varsinkin näin monen vuoden jälkeen!
Sipsiä onneksi löytyy muutamia sopivia tuotteita. Muuten jos haluaa herkutella joutuu sen eteen näkemään ensin hieman vaivaa.

Lomamatkalle tai pitemmälle kyläily reissuillekkin lähdössä on aina oma vaivansa. Syömiset pitää miettiä aina etukäteen. Missä käydään syömässä tai mitä otan mukaan evääksi. Jos käyt ulkona syömässä, ruokapaikka pitää valita siten, että tiedät saavasi sieltä itselle sopivaa ruokaa.
Mieheni alkuun aina valittelikin, kun syömisetkin pitää suunnitella ja miettiä etukäteen. Nyt hän on jo oppinut, että se on pakko, jos ei sitten halua olla nälässä koko päivää, mikä sekään ei kyllä ole suotavaa kenenkään kannalta, koska silloin iskee nälkäkiukku.

Kokin ammatti onkin osoittautunut hyväksi, koska osaan jo hyvin soveltaa normaali reseptejä itselleni sopivaksi.
Näitä reseptejä halusinkin jatkossa jakaa myös teidän kanssanne, koska tiedän ettei netistä kauheasti löydy tällaiselle ruokavaliolle sopivia reseptejä, vaan suurinta osaa niistä joutuu enemmän tai vähemmän muokkailemaan.

Toivottavasti resepteistäni olisi apua myös jollekkin toiselle samassa tilanteessa olevalle ( vai onko teitä edes muita?) ja myös toki teille "normaaleille". ;)


Kommentit